C-urrent Affairs 2022 in hindi – Latest Current Affairs 2022 for UPSC & More | करेंट अफेयर् नवीनतम करंट अफेयर्स 2022

Latest Current Affairs 2022 for UPSC

1. हाल में ही किस देश ने अपनी पहली हाइड्रोजन से चलने वाली ट्रेन लांच की?

उत्तर – जापान।

इसको पूर्वी जापान रेलवे और टोयोटा मोटर और हिताची के साथ मिलकर समझौता किया हैं।इसका मुख्य उद्देश्य 2050 तक जापान को कार्बन न्यूट्रल बनाना है।

2. हाल ही में अमेरिका ने किस देश पर प्रतिबंध का पहला चरण लागू किया है

उत्तर – रूस।

3. हाल ही में कहाँ बनी  डॉक्यूमेंट्री ” बिफोर आई डाई” जर्मनी में अवार्ड मिला है?

उत्तर – हरियाणा।

4. हाल ही में वित्तीय स्थिरता और विकास परिषद की 25वीं बैठक कहां हुई थी?

उत्तर – मुंबई।

इस बैठक की अध्यक्षता वित्त मंत्री  निर्मला सीतारमण ने की थी।

5.हाल ही में प्रधानमंत्री की आर्थिक सलाहकार परिषद  के पूर्णकालिक सदस्य कौन बने हैं?

उत्तर-  संजीव सानयाल।

6.  हाल ही में विश्व चिंतन दिवस कब मनाया गया है?

उत्तर – 22 फरवरी।

7.  हाल ही में NBA मान्यता प्राप्त करने वाला भारत का विश्वविद्यालय कौन सा बना हैं?

उत्तर –  चंडीगढ़ विश्वविद्यालय।

8. हाल ही में मत्स्य पालन सम्मेलन में कार्य करने की पुष्टि करने वाला सातवा कौन सा देश बना हैं?

उत्तर –  केन्या।

9. हाल ही में शकुंतला चौधरी का निर्धन हुआ वे कौन थी?

उत्तर – सामाजिक कार्यकर्ता।

10.  हाल ही में संपन्न बीजिंग शीतकालीन ओलंपिक 2022 में किस देश ने सर्वाधिक पदक हासिल किए?

उत्तर –  नॉर्वे।

बीजिंग शीतकालीन ओलंपिक 2022 में नॉर्वे ने कुल 37 पदक  (जिसमें 16 गोल्ड मेडल,8 सिल्वर मेडल और 13 ब्रोंज मेडल जीते हैं )

11.  हाल ही में भारत और किस देश ने पूर्वी ब्रिज-6 वायु अभ्यास शुरू किया है?

उत्तर – ओमान।

12. हाल ही मे देश का पहला केबल रेल ब्रिज  कहाँ बनाया जा रहा है?

उत्तर –  जम्मू कश्मीर।

13. हिमांचल प्रदेश को हाल ही मे कहां पहला जैव विविधता पार्क मिला है?

उत्तर – मंडी में।

14.  हाल ही में किस देश ने नौसेना वायु रक्षा प्रणाली का सफलतापूर्वक परीक्षण किया है?

उत्तर – इजरायल।

15. हाल ही में हाइड्रोजन  ईंधन सेल के लिए अडानी समूह ने किस देश के ब्ल्लार्ड  पावर सिस्टम के साथ समझौता किया है?

उत्तर – कनाडा।

16. हाल ही में IOC एथलीट आयोग ने किसे फिर से अध्यक्ष के रूप में  चुना है?

उत्तर – एम्मा टेरहो।

IOC की स्थापना 1894 मे हुई थी, इसका मुख्यालय लुसाने स्विट्जरलैंड मे हैं।

17.  किस महिला क्रिकेटर ने हाल ही मे पूर्ण रुप से संन्यास लेने की घोषणा की है?

उत्तर –  वी आर वनिता।

18. हाल ही में भारत की नई लेखा महानियंत्रक कौन बनी?

उत्तर – सोनाली सिंह।

19. तोरम्या महोत्सव 2022 में कहां मनाया गया?

उत्तर – अरुणाचल प्रदेश।

20. अमेरिकी सिक्के पर पहली अश्वेत महिला का चित्र हैं वो कौन हैं?

उत्तर – माया एंजेलो

Current Affair 2022

English:-

1. Which country recently launched its first hydrogen-powered train?

Answer – Japan.

It has entered into an agreement with East Japan Railway and Toyota Motor and Hitachi. Its main objective is to make Japan carbon neutral by 2050.

2. Recently on which country has the US implemented the first phase of sanctions?

Answer – Russia.

3. Where has the recently made documentary “Before I Die” won the award in Germany?

Answer – Haryana.

4. Where was the 25th meeting of the Financial Stability and Development Council held recently?

Answer – Mumbai.

The meeting was chaired by Finance Minister Nirmala Sitharaman.

5. Who has recently become a full-time member of the Prime Minister’s Economic Advisory Council?

Answer – Sanjeev Sanyal.

6. When has the World Thinking Day been celebrated recently?

Answer – February 22.

7. Which Indian university has recently become NBA accreditation?

Answer – Chandigarh University.

8. Which country has recently become the seventh ratified fisheries convention?

Answer – Kenya.

9. Shakuntala Choudhary passed away recently, who was she?

Answer – Social worker.

10. Which country won the most medals in the recently concluded Beijing Winter Olympics 2022?

Answer – Norway.

Norway won a total of 37 medals (16 gold medals, 8 silver medals and 13 bronze medals) at the Beijing Winter Olympics 2022.

11. Recently India and which country has started the Eastern Bridge-6 air exercise?

Answer – Oman.

12. Where is the country’s first cable rail bridge being built recently?

Answer – Jammu and Kashmir.

13. Where did Himachal Pradesh get its first Biodiversity Park recently?

Answer – In Mandi.

14. Which country has successfully test-fired Naval Air Defense System recently?

Answer – Israel.

15. Recently Adani Group has tied up with Ballard Power System of which country for hydrogen fuel cell?

Answer – Canada.

16. Recently who has been re-elected as the President of the IOC Athletes Commission?

Answer – Emma Terhoe.

The IOC was established in 1894, with its headquarters in Lausanne, Switzerland.

17. Which female cricketer has recently announced her full retirement?

Answer – V R Vanitha.

18. Who recently became the new Controller General of Accounts of India?

Answer – Sonali Singh.

19. Where was the Tormya Mahotsav celebrated in 2022?

Answer – Arunachal Pradesh.

20. Who is the picture of the first black woman on American coin?

Answer – Maya Angelou

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top