Current Affairs 2023 in hindi Latest Current Affairs 2023 for UPSC & More | करेंट अफेयर् नवीनतम करंट अफेयर्स 2023

Current Affairs 2023 in Hindi and English Latest Current Affairs 2023

1. FATF ने किस देश को अपनों ग्रे लिस्ट मे शामिल किया है?

उत्तर – UAE।

2. किसने विज्ञान और पर्यावरण केंद्र की ‘ भारत की पर्यावरण रिपोर्ट 2022 जारी की है?

उत्तर – भूपेंद्र यादव।

3. हाल ही में किसने शिक्षा संस्थानों में सुधार के लिए देश के 49 शिक्षकों को राष्ट्रीय ICT पुरस्कार प्रदान किए गए हैं?

उत्तर – अन्नपूर्णा देवी।

4. हाल ही में किस पूर्व भारतीय सेना प्रमुख का निर्धन हुआ है?

उत्तर – एस एस रोड्रिग्स।

5. हाल ही में ISSF विश्व कप में श्री निविथा ने महिलाओ की 10 मीटर एयर पिस्टल स्पर्धा में कौन सा पदक जीता है?

उत्तर – स्वर्ण पदक।

6. भारत और किस देश के बीच हाल ही मे राजनयिक संबंधों की स्थापना की 75 वर्षगांठ मनाई गई हैं?

उत्तर – नीदरलैंड।

7. हाल ही में एसबीआई ने किसे अपने उप प्रबंधक निर्देशक के रूप में नियुक्त किया  है?

उत्तर – नितिन चुघ।

8. हाल ही में 60 मिलियन से अधिक डीमैट खातों को पंजीकृत करने वाला विश्व का  सबसे बड़ा डिपॉजिटर कौन बना?

उत्तर – सेंट्रल डिपॉजिटरी सर्विसेस लिमिटेड इंडिया।

9. हाल ही में भारत का पहला स्मार्ट मैनेजड EV चार्जिंग स्टेशन कहां शुरू हुआ है?

उत्तर – नई दिल्ली।

10. हाल ही में देश के पहले स्वदेशी फ्लाइंग ट्रेलर एयरक्राफ्ट हंसा एनजी का ट्रायल कहाँ पूरा हुआ हैं?

उत्तर – पांडिचेरी।

11. हाल ही में किसने टैक कॉन्कलेव 2022 का उद्घाटन कहां हुआ है?

उत्तर – अश्विनी वैष्णव।

12. किस राज्य सरकार ने अम्मा और बहिनी योजना की पहल की हैं?

उत्तर – सिक्किम।

13. दूरसंचार विवाद निपटान और अपीलीय न्यायाधिकरण का अध्यक्ष हाल ही मे किसे नियुक्त किया गया हैं?

उत्तर – डीएन पटेल।

14. ऑस्ट्रेलिया के पूर्व विकेटकीपर राड मार्स  का निर्धन कितने साल की उम्र में हुआ?

उत्तर – 74

15. हाल ही में किस मंत्रालय ने विश्व के सबसे बड़े शहरी स्वच्छता सर्वेक्षण का सातवा संस्करण शुरू किया है?

उत्तर – आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय।

16. कालियाटटम उत्सव किस राज्य मे शुरु हुआ हैं?

उत्तर – केरल।

17. भारतीय  सेना कहाँ तीन दिवसीय शीतकालीन उत्सव का आयोजन कर रही है?

उत्तर – जम्मू कश्मीर

18. हाल ही मे गुजरात मे सागर परिक्रमा का उद्घाटन कौन करेंगे?

उत्तर – पुरुषोत्तम रुपाला।

19. टाटा IPL 2022 के लिए किस घरेलु कार्ड भुगतान नेटवर्क को ऑफिशियल पार्टनर बनाया गया हैं?

उत्तर – रुपे।

20. हाल ही मे ऑस्ट्रेलिया के दिग्गज क्रिकेटर शेन वार्न का कितने साल की उम्र में निधन हुआ हैं?

उत्तर – 52

21. हाल ही में प्रो कबड्डी लीग सीजन 8 का किताब किस टीम ने जीता है?

उत्तर – दबंग दिल्ली।

22. हाल ही में राजस्थान हाई कोर्ट कार्यवाहक चीफ जस्टिस के रूप में किसे नियुक्त किया गया हैं?

उत्तर – एमएम श्रीवास्तव।

23. हाल ही में किस राज्य की पुलिस AI डेटा एनालिटिक्स मे प्रशिक्षण प्राप्त करेगी?

उत्तर – केरल।

24. हाल ही मे भारत- बांग्लादेश के बीच वाणिज्य स्तर की बैठक का आयोजन कहाँ हुआ हैं?

उत्तर – नई  दिल्ली।

25. हाल ही मे कहाँ होने वाले एशिया के सबसे बड़े डिफेन्स एक्सपो 2022 को निरस्त कर दिया गया?

उत्तर – गांधीनगर गुजरात।

26. किस मोटर वाहन कंपनी ने नया ईवी ब्रांड “विडा” शुरु किया हैं?

उत्तर – हीरो।

27. हाल ही में स्टडी इन इंडिया मीट 2022 का उद्घाटन कहां हुआ है?

उत्तर – ढाका (बांग्लादेश)

28. हाल ही में इंडिया आयल ने सह ब्रांडेड क्रेडिट कार्ड के लिए किस बैंक के साथ साझेदारी की है?

उत्तर – कोटक महिंद्रा बैंक।

29. भारती एक्सा लाइफ इंश्योरेंस की ब्रांड एंबेसडर कौन बनी है?

उत्तर – विद्या बालन।

30. हाल ही मे कौन सी एयरलाईनस सौर ईंधन का उपयोग करने वाली विश्व की पहली एयरलाइंस बनने जा रही है?

उत्तर – स्विज एयरलाइंस।

current affairs

1. Which country has been included by FATF in its gray list?

Answer – UAE.

2. Who has released the ‘India’s Environment Report 2022’ of the Center for Science and Environment?

Answer: Bhupendra Yadav

3. Recently who has been awarded National ICT Awards to 49 teachers of the country for improving educational institutions?

Answer – Annapurna Devi.

4. Which former Indian Army Chief has passed away recently?

Answer – SS Rodrigues.

5. Which medal has Mr. Nivitha won in the women’s 10m air pistol event in the recent ISSF World Cup?

Answer – Gold Medal.

6. India and which country have recently celebrated the 75th anniversary of the establishment of diplomatic relations?

Answer – Netherlands.

7. Recently who has been appointed by SBI as its Deputy Managing Director?

Answer: Nitin Chugh.

8. Who has become the world’s largest depositor to register more than 60 million demat accounts recently?

Answer – Central Depository Services Limited India.

9. Where has India’s first Smart Managed EV Charging Station started recently?

Answer – New Delhi.

Where has the trial of the country’s first indigenous flying trailer aircraft Hansa NG completed recently?

Answer – Pondicherry.

11. Where has recently inaugurated the Whose Tech Conclave 2022?

Answer – Ashwini Vaishnav.

12. Which state government has initiated Amma and Bahini scheme?

North Sikkim.

13. Who has been appointed as the Chairman of Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal recently?

Answer – DN Patel.

14. At what age did former Australia wicketkeeper Rad Mars pass away?

Answer – 74

15. Which ministry has recently launched the seventh edition of the world’s largest urban sanitation survey?

Answer – Ministry of Housing and Urban Affairs.

16. In which state Kaliyattam festival has started?

Answer – Kerala.

Where is the Indian Army organizing a three-day winter festival?

Answer – Jammu and Kashmir

18. Who will inaugurate Sagar Parikrama in Gujarat recently?

Answer: Purushottam Rupala

19. Which domestic card payment network has been made the official partner for Tata IPL 2022?

Answer – Rupee.

20. At what age has Australia’s legendary cricketer Shane Warne passed away recently?

Answer – 52

21. Which team has won the Pro Kabaddi League Season 8 book recently?

Answer – Dabang Delhi.

22. Recently who has been appointed as the acting Chief Justice of Rajasthan High Court?

Answer – MM Srivastava.

23. Recently which state’s police will get training in AI data analytics?

Answer – Kerala.

24. Where has the commerce level meeting between India-Bangladesh been organized recently?

Answer – New Delhi.

25. Where was Asia’s biggest Defense Expo 2022 to be canceled recently?

Answer – Gandhinagar Gujarat.

26. Which automotive company has launched a new EV brand “Vida”?

Answer – Hero.

27. Where has the Study in India Meet 2022 been inaugurated recently?

Answer – Dhaka (Bangladesh)

28. Recently India Oil has partnered with which bank for co-branded credit card?

Answer – Kotak Mahindra Bank.

29. Who has become the brand ambassador of Bharti AXA Life Insurance?

Answer: Vidya Balan

30. Which airline is going to become the first airline in the world to use solar fuel recently?

Answer – Swiss Airlines.

2 thoughts on “Current Affairs 2023 in hindi Latest Current Affairs 2023 for UPSC & More | करेंट अफेयर् नवीनतम करंट अफेयर्स 2023”

  1. Pingback: [PDF] Number System in Hindi | संख्या पद्धति - My Exam Data

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top